top of page
37ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας - Σεπτέμβριος 2014

Πραγματοποιήσαμε και φέτος την καθιερωμένη μας επίσκεψη στον χώρο του Αμφιθεάτρου του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, προκειμένου οι μαθητές μας να παρακολουθήσουν τις βραβευμένες ταινίες του 37ου Ελληνικού και 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού - 6 Οκτωβρίου 2014

      Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας την «παρεμβατική δυναμική» της Άθλησης και της Δια Βίου Άσκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, θεσμοθέτησε (ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο του «ΚοινωνικούΣχολείου») την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.

     Έτσι, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για το τρέχον σχολικό έτος, επισκεφτήκαμε το Δ.Σ. Καλλιφύτου, όπου πραγαμτοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες με θεματικό άξονα: «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι»

Άσκηση σεισμού  - Οκτώβριος 2014

     Πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας άσκηση ετοιμότητας σεισμού. Σκοπός της άσκησης ήταν η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ετοιμότητας και συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την αποτελεσµατική αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου σεισμού. Αρχικά έγινε ενημέρωση των μαθητών για τα  προληπτικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας και έπειτα πραγματοποιήθηκε και άσκηση ετοιμότητας. Όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί και όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών  του Σχολείου μας. 
     Αισιοδοξούμε ότι δε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί σε πραγματική ανάγκη. Σίγουρα όμως πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι.

     Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σχεδίασε το κομμάτι αυτό της ιστοσελίδας ώστε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, να μάθουμε διασκεδάζοντας για το σεισμό και για τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

 

Μην χάνετε χρόνο. Διαλέξτε την ενότητα που σας ταιριάζει και περιπλανηθείτε.

 

 

http://kids.oasp.gr/kids_main/kids.html

Υπερμαραθώνιος  - Οκτώβριος 2014

    Η διοργάνωση για 8η συνεχόμενη χρονιά των Αγώνων Βουνού στο Παρανέστι έδωσε την ευκαιρία στους μικρούς μας μαθητές να αναπαραστήσουν εικαστικά τους αγώνες. Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι είναι εξαιρετικό! Μπράβο τους!

Βέβαια, πριν από την πραγματοποίηση της δραστηριότητας μας μιλήσαμε στους μαθητές για 2 σπουδαίους Έλληνες μαραθωνοδρόμους, τον Σπύρο Λούη και τον Στέλιο Κυριακίδη, που με τη νίκη τους απέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τους και τη δύναμη της θέλησης

Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας - 24 Οκτωβρίου 2014

     Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, με σημαντικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των πασχόντων.

     Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας, τη συγκεκριμένη ημέρα, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε ομιλία και παρουσίαση ενημερωτικού υλικού (ΕΥΖΗΝ).

     Μετά την παρούσιαση, υλοποιήθηκαν δράσεις που σχετίζονταν με την παχυσαρκία - υγιεινή διατροφή και αφορούσαν στη δημιουργία κολαζ και ψηφιδωτών.

 

Μικροί και μεγάλοι εν δράση

Γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 - 27 Οκτωβρίου 2014

  Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε μια καταπληκτική  εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας. 

   Στα πλαίσια της εκδήλωσης οι μαθητές παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα του αγώνα των Ελλήνων εναντίον των δυνάμεων του άξονα, ποιήματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της εποχής, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των γονέων τους, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Όλα τα παραπάνω, μαζί με την προβολή αρχειακου υλικού, συνέβαλαν στην αναβίωση της ατμόσφαιρας των χρόνων εκείνων.

    Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές του σχολείου μας και στις δασκάλες τους,  για την όμορφη γιορτή που παρουσίασαν και θύμισαν σε όλους, τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία του τόπου μας.

Κάνε κλικ πάνω στις εικόνες για να τις δεις καλύτερα

Παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 - 28/10/2014

    Την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014, οι μαθητές του σχολείου μας έκαναν παρέλαση στον κεντρικό δρόμο του Παρανεστίου. Το πρωί έγινε η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο πανηγυρικός λόγος εκφωνήθηκε από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, κ. Πατένταλη Βασιλική. Στη συνέχεια  εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων και έγιναν καταθέσεις στεφάνων.

     Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά μας για την εξαιρετική τους παρουσία στην παρέλαση! Να είμαστε όλοι καλά να τα καμαρώνουμε! Και του χρόνου με υγεία!

Δείτε φωτογραφίες από την παρέλαση του σχολείου μας!

Επίσκεψη στο οινοποιείο Γέννημα Ψυχής - Κτήμα Μανωλεσάκη - 30/10/2014

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο οινοποιείο του κ. Μανωλεσάκη στην Αδριανή Δράμας. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής των διαφόρων ειδών κρασιού. Παράλληλα ξεναγήθηκαν στο χώρο του οινοποιείου και είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της εμφιάλωσης στο εμφιαλωτήριο. Ήταν μια όμορφη εμπειρία για όλους μας!

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα - Οκτώβριος 2014

    Στις 17, 18 και  19-10-2014, οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού σχολείου Παρανεστίου πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, στα πλαίσια της πρόσκλησης που δέχθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για επίσκεψή του στους χώρους του ελληνικού Κοινοβουλίου, συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Πατένταλη Βασιλική και την εκπαιδευτικό της Ε΄& Στ΄ τάξης κ. Ιωαννίδου Νατάσα.

      Οι μαθητές, καθώς επίσης και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από το σύνολο της οργάνωσης της εκδρομής (μετακινήσεις, παροχή υπηρεσιών, ενημέρωση, ψυχαγωγία).

                                                                           

     Τα κυριότερα μέρη που επισκέφθηκαν ήταν:

  • Θερμοπύλες (Άγαλμα Λεωνίδα)

  • Βουλή των Ελλήνων, όπου ξεναγήθηκαν και παρακολούθησαν το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Bουλή των Ελλήνων, έμαθαν για την ιστορία του κτιρίου και κάθισαν στα έδρανα της αίθουσας της Ολομέλειας. Στην ξενάγηση και ενημέρωση που τους έγινε σχετικά με την εξέλιξη και τη λειτουργία του πολιτεύματος της χώρας μας, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς μαθητές για ένα γόνιμο προβληματισμό.

  • Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Προβολή ταινίας στη Θόλο - Δαρβίνος

  •  Ιερό Βράχο Ακρόπολης (με την καθοδήγηση ξεναγού), όπου θαύμασαν από κοντά τα Προπύλαια, τον ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ερεχθείο και τον Παρθενώνα.

  • Μουσείο της Ακρόπολης, όπου οι μαθητές περιδιάβηκαν με δέος στα διάφορα εκθέματα, αντιπροσωπευτικά της πεμπτουσίας του ανθρώπινου πολιτισμού, έκαναν μια «επανάληψη» στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης και ενημερώθηκαν από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς  για το ζήτημα των "ελγινείων" γλυπτών.

  • Αττικό πάρκο

    Επιπλέον, μπήκαν στο Μετρό, περπάτησαν δίπλα στους τσολιάδες και φωτογραφήθηκαν μαζί τους, επισκέφθηκαν την Πλάκα, το Θησείο και τον χώρο της Αρχαίας Αγοράς και παρακολούθησαν στο θέατρο Βρετάνια την παράσταση «Ένας ήρωας με παντούφλες», του Αλέκου Σακελάριου με τον Γιάννη Μπέζο.

Παρόλο που το πρόγραμμα ήταν αρκετά απαιτητικό, οι μαθητές και οι συνοδοί δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το ταξίδι αλλά και την άρτια διοργάνωση της εκδρομής. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι οι μαθητές μας επέστρεψαν στο Παρανέστι κουβαλώντας στις βαλίτσες τους όμορφες εμπειρίες γνώσης και ζωής και οι δεσμοί φιλίας έγιναν πιο ισχυροί.

Ορθή διαχείριση απορριμμάτων - 7/11/2014

Την Παρασκεύη 7 Νοεμβρίου 2014, οι μαθητές των ταξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄και Στ΄ συμμετείχαν στο μονοήμερο πρόγραμμα "Γιατί τόσα σκουπίδια;", του ΚΠΕ Παρανεστίου. Οι εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ είχαν σχεδιάσει πολλές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα ορθής διαχείρισης απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίησης υλικών και κατ' επέκταση προστασίας του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα έκλεισε με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο......με ένα επιδαπέδιο φιδάκι!!!

Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου - 17/11/2014

Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014, οι μαθητές των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ παρουσίασαν μια ξεχωριστή εκδήλωση για να τιμήσουν όσους αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο το 1973 ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς. Το πρόγραμμα της γιορτής περιελάμβανε προβολή video με τα γεγονότα της εποχής, απαγγελία ποιημάτων, αφηγήσεις, τραγούδια και θεατρικό σκετς. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην παράσταση απέσπασαν το πιο θερμό και δυνατό χειροκρότημα των συμμαθητών τους, καθώς όλοι παρακολούθησαν ενθουσιασμένοι.

 

Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δράμας "Δράση", υλοποίησε στο σχολείο μας βιωματικά εργαστήρια με τίτλο "Αποδέχομαι τους συμμαθητές μου", για τους μαθητές της Α' και Β΄τάξης, "Διαφορετικότητα", για τους μαθητές της Γ΄- Δ΄τάξης και "Αυτοεκτίμηση - Συνεργασία", για τους μαθητές της Ε΄- Στ' τάξης. Η παράπάνω δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος της "Αυτοαξιολόγησης" του σχολείου μας και είχε σαν στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξυ των μαθητών.

 

 

Κέντρο πρόληψης Ν. Δράμας "Δράση" - 26/11/2014

Α΄ & Β΄ τάξη - Αποδέχομαι τους συμμαθητές μου

Ε΄ - Στ΄ τάξη - Αυτοεκτίμηση - Συνεργασία

Γ΄ - Δ΄ τάξη - Διαφορετικότητα

Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – 27 Νοεμβρίου

    Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του, αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κ.ά..

      Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας).

      Με αφορμή λοιπόν, την Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας προβολή της βιντεοσκοπημένης παιδικής παράστασης "Ο Μορμόλης". Βέβαια, στην αρχή έγινε συζήτηση για το τι είναι θεατρο, για την ίδρυση και την εξέλιξή του και έπειτα οι μαθητές παρακολούθησαν την παράσταση.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου

         Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη των μαθητών του σχολείου μας στην Ονειρούπολη. Οι μαθητές επισκέφτηκαν το σπιτάκι της ζωγραφικής προσώπου, βγήκαν φωτογραφία με τον αγαπημένο τους Αη- Βασίλη, εντυπωσιάστηκαν με τα κόλπα του Μάγου στην μικρή σκηνή, έφτιαξαν χειροτεχνίες και φυσικά έκαναν τη βόλτα τους στην πόλη με το τρενάκι της Ονειρούπολης. Έζησαν το χριστουγεννιάτικο όνειρο και έφυγαν με όμορφες και αξέχαστες αναμνήσεις!!!

Διδακτική Επίσκεψη στην Ονειρούπολη

 

 

 

     Ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση στη "Δράση"

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε κοινή επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Παρανεστίου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπακίου. Την επιμόρφωση υλοποίησαν οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δράμας στο χώρο της "Δράσης".  Η επιμόρφωση επικεντρώθηκε σε τεχνικές διαχείρισης και επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών. Η επιμορφωτική συνάντηση  έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου δράσης του θεσμού της αυτοαξιολόγησης που εφαρμόζεται στη σχολική μας μονάδα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις κυρίες Έφη Αγαθαγγελίδου και Ευανθία Τάζογλου για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας.

Κοπή Βασιλόπιτας για το 2015

Τηρώντας το καθιερωμένο έθιμο  κοπής της Βασιλόπιτας σήμερα το πρωί (12-1-2015) ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έφερε βασιλόπιτες για κάθε τμήμα του σχολείου μας. Οι μαθητές περίμεναν με αγωνία να δουν ποιος θα είναι ο τυχερός που θα κερδίσει το φλουρί αλλά και ταυτόχρονα το δώρο (βιβλίο) που φρόντισε για αυτό ο Σύλλογος Γονέων. Οι τυχεροί μαθητές είναι: της Α΄τάξης  η μαθήτρια Α. Α., της Β΄τάξης η Μ. Φ. , της Γ΄-Δ΄τάξης  Π.Δ. και της Ε΄-ΣΤ΄τάξης Μ.Τ. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι βασιλόπιτες ήταν ιδιαίτερα νόστιμες!!!!!

Ευχόμαστε σ΄όλους τους μαθητές να έχουν μια όμορφη, δημιουργική χρονιά γεμάτη ευχάριστες στιγμές!!!  

 

Διδακτική Επίσκεψη στο Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων στην Ξάνθη

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος "Μαθαίνουμε Παρέα" και ειδικότερα του προγράμματος μας "Έχω το δικαίωμα να είμαι διαφορετικός" το οποίο χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το σχολείο πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 στο Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων στην Ξάνθη. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ευαισθητοποίηση-ενημέρωση των μαθητών για τα άτομα με τύφλωση και προβλήματα όρασης. Χρησιμοποιώντας βιωματικά παιχνίδια, παρουσιάσεις, επίδειξη μικροαντικειμένων που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους (λευκό μπαστούνι, ομιλούσα αριθμομηχανή, γραφομηχανή και εκτυπωτής Braille, υπολογιστής με κατάλληλο λογισμικό) οι μαθητές αντιλήφθηκαν πώς οι συγκεκριμένοι μαθητές καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους με διαφορετικό τρόπο. Η επαφή, η συνύπαρξη και η επικοινωνία των μαθητών μεταξύ τους ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στην εξάλειψη του φόβου, της απόρριψης και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό "Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω!"

Μαθητές της Ε΄ - ΣΤ΄τάξης πήραν μέρος στο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Το  θέμα διαγωνισμού αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο με κεντρικό σύνθημα «Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω!»  Οι μαθητές έφτιαξαν με μεράκι τις δικές τους αφίσες και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!!!!

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Στο Δημοτικό Σχολείο Παρανεστίου, μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα γεμάτη από μηνύματα αγάπης και ελπίδας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 η χριστουγεννιάτικη γιορτή. Με μεγάλη επιτυχία οι μικροί ''ηθοποιοί'' του σχολείου μας έπαιξαν χριστουγεννιάτικα θεατρικά και τραγούδησαν τα κάλαντα, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση στους επισκέπτες. Μετά τη γιορτή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσέφερε δώρα στους μαθητές του σχολείου μας, καθώε και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα  και χυμούς σε μικρούς και μεγάλους.

Συμμετοχή των μαθητών της Α΄και Β΄τάξης σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Παρανεστίου

Οι μαθητές των Α΄και Β΄τάξεων του σχολείου μας την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Παρανεστίου "Ελάτε να γνωρίσουμε την Ρίτσα την αρκουδίτσα". Στο πλαίσιο των δράσεων ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν τη χλωρίδα και την πανίδα της παρανέστιας γης. Κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου την προσοχή τους κέντρισαν τα βαλσαμωμένα ζώα όπως το τσιχλογέρακο, η βίδρα, ο μυοκάστορας, το αγριόγιδο, η αλεπού, ο χουχουριστής, ο λύκος, το ελατοπούλι, η πράσινη τισκλιτάρα και το αγριογούρουνο. Ενθουσιάστηκαν με τις δράσεις που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη φιλοξενία τους!

Διδακτική επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσ/νίκης

Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος "Έχω το δικαίωμα να είμαι διαφορετικός" το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα "Μαθαίνουμε Παρέα" και χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση επισκεφτήκαμε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με στοιχεία της καθημερινής και θρησκευτικής ζωής των Εβραίων της πόλης αλλά και γνώρισαν σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους και ιδιαίτερα του ολοκαυτώματος. Ακολούθησαν οργανωμένες μουσειοπαιδαγωγικές δραστηριότητες στις οποίες οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό! Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις υπεύθυνες του Μουσείου για την φιλοξενία τους!

Διδακτική επίσκεψη στο Εργοστάσιο-Μουσείο Σοκολάτας

Κατά την επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη και επιχειρώντας να συνδυάσουμε την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση επισκεφτήκαμε το Εργοστάσιο-Μουσείο Σοκολάτας στο χώρο της ΔΕΘ. Οι μαθητές έμαθαν τα μεγάλα και μικρά μυστικά της σοκολάτας συμμετέχοντας στις διάφορες δράσεις του θεματικού πάρκου.  Δυστυχώς δεν είχαν μαζί τους τα μαγιό τους για να κολυμπήσουν στο σοκολατένιο καταρράχτη ωστόσο γεύτηκαν πολλές  λαχταριστές  σοκολατένιες λιχουδιές!!!!!!!!

Στιγμιότυπα από το αποκριάτικο πάρτυ του σχολείου

Χορέψαμε, τραγουδήσαμε, ξεφαντώσαμε όλοι μαζί!!!!Στιγμές όμορφες για μαθητές και δασκάλους! Το αποκριάτικο πάρτυ μας στέφθηκε με επιτυχία!  Και του χρόνου!!! 

Γιορτή αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Παρανεστίου τιμούν και γιορτάζουν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Προβολές, παρουσιάσεις, ποιήματα και σκετς παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία οι μικροί μας μαθητές και χειροκροτήθηκαν θερμά!

Ενημέρωση και επίδειξη πυρόσβεσης

Άσκηση αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, ύστερα από αίτημα μας, στο οποίο ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη χαρά, επισκέφθηκε τη σχολική μας μονάδα ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παρανεστίου κ. Καραγιαννίδης Αλέξανδρος ο οποίος παρουσίασε στους μικρούς μας με τη βοήθεια λογισμικού όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν στην καθημερινότητά τους και τους επέδειξε ενδεδειγμένους τρόπους αποφυγής και αντιμετώπισης.

Στη συνέχεια ακολούθησε η προγραμματισμένη για τη σχολική μας μονάδα άσκηση αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το σχολικό έτος 2014-15 του σχολείου μας και στέφθηκε με επιτυχία.

Στον αύλειο χώρο του σχολείου το κλιμάκιο της πυροσβεστικής προχώρησε σε μια κατατοπιστική και παραστατική επίδειξη των μέσων πυρόσβεσης και του πυροσβεστικού εξοπλισμού (όχημα, στολές πυροσβεστών, εργαλεία κτλ) καθηλώνοντας όλους εμάς που την παρακολουθήσαμε.

Τους ευχαριστούμε θερμά για την υψηλού επιπέδου ενημέρωση και διεξαγωγή-επίδειξη των πυροσβεστικών μέσων.

Διασχολικό επιμορφωτικό σεμινάριο Φυσικής

Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Νικηφόρου διασχολικό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα "Πειράματα με απλά μέσα και όχι μόνο..." . Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από τις σχολικές μονάδες Δ.Σ. Παρανεστίου- Αδριανής-Νικηφόρου-Καλλιφύτου και Πετρούσας σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Σχολικούς Συμβούλους καθώς και τη διευθύντρια του Γυμνασίου Νικηφόρου.

Επιμορφωτής ήταν ο εκπαιδευτικός της Φυσικής στο Γυμνάσιο Νικηφόρου κ. Δογραματζίδης Μιχαήλ.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν απλά καθημερινά αντικείμενα και υλικά προκειμένου να διδάξουν το μάθημα της φυσικής. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η πειραματική διδασκαλία βοηθά το μαθητή στη μάθηση, διότι μεταξύ άλλων προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργειά του. Επιπλέον η χρήση καθημερινών υλικών συντελεί στο να αφαιρεθεί ένα ποσοστό από το μυστήριο που περιβάλλει την επιστήμη και συνεπώς οδηγεί στην απομυθοποίηση οργάνων και συσκευών.  Κατ' αυτό τον τρόπο  η επιστήμη της Φυσικής  συνδέεται και συσχετίζεται με αντικείμενα και κοινές εμπειρίες της καθημερινής ζωής και δεν καθιστά την επιστήμη κάτι απόμακρο και εξωτικό.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Δογραματζίδη για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των πειραμάτων, την ξενάγηση στο υπαίθριο εργαστήριο Φυσικής και το πάρκο ηλιακών ρολογιών αλλά και τη διευθύντρια του σχολείου κ. Πατσιάβρα Πέρη για την φιλοξενία στο χώρο του σχολείου!

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης "Πετώντας για την ειρήνη"-Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ Δράμας

 

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Έχω το δικαίωμα να είμαι διαφορετικός», το οποίο χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Πετώντας για την ειρήνη» από το θίασο του Λώτινου Ήλιου. Το έργο είχε ως αφετηρία το πρόβλημα της βίας και πρόβαλε τα οφέλη της ομόνοιας, της αρμονικής συνύπαρξης, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ενσυναίσθησης με έναν τρόπο που να εμπνέει τα παιδιά να κάνουν φυσικά και αβίαστα τη σωστή επιλογή: αυτή της Ειρήνης.

 

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το σχολείο ΕΕΕΕΚ της Δράμας (Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης). Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του και κατόπιν χωρίστηκαν σε ομάδες προκειμένου να πάρουν μέρος σε οργανωμένες δραστηριότητες στα εργαστήρια της κηπουρικής-γεωπονίας και κηροπλαστικής.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί και των δύο σχολείων απόλαυσαν ξεχωριστές- διαφορετικές στιγμές! 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς αλλά και τη διευθύντρια του σχολείου  κ. Γουδεσίδου Σοφία  για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία!

 

 

 

Βιωματικά παιχνίδια για την αποδοχή της διαφορετικότητας

Οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου συμμετείχαν σε βιωματικά παιχνίδια που είχαν ως  θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος  ‘’Έχω το δικαίωμα να είμαι διαφορετικός» το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μαθαίνουμε παρέα» και χρηματοδοτείται  από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015.

Οι μαθητές των Α΄και Β΄τάξεων έπαιξαν τα παιχνίδια «Τυφλός» και «Σκιτσογράφος» ενώ οι μαθητές των μεγάλων τάξεων τα παιχνίδια «Σκιτσογράφος» και «Σχεδίες».

 Αξιοθαύμαστος ήταν ο ενθουσιασμός και η διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν όλοι οι μαθητές κατά τη διάρκεια όλων των παιχνιδιών. Ο σκοπός επετεύχθη!!! 

 

Μαγειρικές του Κόσμου

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος  «Έχω το δικαίωμα να είμαι διαφορετικός», το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μαθαίνουμε παρέα» και χρηματοδοτείται  από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιήθηκε δράση σε συνεργασία με τους γονείς των μαθητών την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015. Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η εμπλοκή και η ενεργή συμμετοχή των γονέων στις δράσεις του προγράμματος με απώτερο στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας από όλη την κοινωνία μέσω της αποδόμησης στερεοτύπων σε σχέση με τη διατροφή. Οδηγηθήκαμε στη διαπίστωση ότι οι διατροφικές συνήθειες οποιασδήποτε γεωγραφικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής ή άλλης ομάδας δέχονται επιρροές και εξελίσσονται με αποτέλεσμα δύσκολα να μπορεί να χαρακτηριστεί ένα «πιάτο» όσον αφορά την εθνικότητά του.

Οι γονείς των μαθητών προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν  μαζί με το παιδί τους ένα φαγητό από τη χώρα προέλευσής τους ή από τον τόπο καταγωγής τους (αλβανικό, ρώσικο, βουλγάρικο, ποντιακό, θρακιώτικο, κτλ). Από την προηγούμενη λοιπόν ημέρα είχαν ετοιμάσει ένα γλυκό ή φαγητό της αρεσκείας τους μαζί με το παιδί τους. Την επόμενη ημέρα η κάθε μητέρα παρουσίασε το φαγητό με το παιδί της σε όλους τους παρευρισκομένους, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και στο τέλος όλοι μαζί γευτήκαμε τα υπέροχα αυτά εδέσματα. Οι συνταγές των μαθητών καταγράφηκαν από τους ίδιους φτιάχνοντας το δικό τους ηλεκτρονικό βιβλίο μαγειρικής. Η ανταπόκριση των γονέων στο κάλεσμά μας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Τους ευχαριστούμε θερμά και θέλουμε να είναι πάντα δίπλα μας και να μας στηρίζουν στο δύσκολο έργο μας.

.

 

Παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων & του ρατσισμού

Την Παρασεκυή 20 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκαν δράσεις & δραστηριότητες για ευαισθητοποίηση των μαθητών στα ζητήματα των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Οι μαθητές μας είδαν βίντεο, άκουσαν τραγούδια, ζωγράφισαν, προβληματίστηκαν, συζήτησαν & ομόφωνα είπαν:
                                                      -ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!-
Ο κόσμος είναι όμορφος, γιατί ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, αλλά ΟΛΟΙ είμαστε ΙΣΟΙ!

 

 

Επίσκεψη του διοκητή του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών Παρανεστίου

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος  «Έχω το δικαίωμα να είμαι διαφορετικός», το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μαθαίνουμε παρέα» και χρηματοδοτείται  από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιήθηκε δράση σε συνεργασία με τον Διοικητή του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών Παρανεστίου, κ. Στέλιο Παπαδόπουλο, την Τρίτη 19 Μαΐου 2015. Μαζί με τον Διοικητή παραβρέθηκαν στο σχολείο και ένας ψυχολόγος, 3 μεταφραστές και 2 κοινωνικοί λειτουργοί. Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των μαθητών για τις συθήκες διαμονής, υγιεινής, αλλά και φύλαξης των μεταναστών, προκειμένου να εξαληφθούν οι πιθανές λανθασμένες εντυπώσεις των παιδιών γύρω από το θέμα των μεταναστών και η ελαχιστοποίηση του αισθήματος ξενοφοβίας και ρατσισμού.

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σήμερα 5 Ιουνίου 2015 τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Φέραμε τα ποδήλατά μας και όλοι μαζί, δάσκαλοι και μαθητές, με τη συνοδεία αστυνομικών οχημάτων και ασθενοφόρου φτάσαμε ως το Μεσοχώρι. Εκεί μας περίμεναν οι υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τη χλωρίδα και την πανίδα του ορεινού όγκου της περιοχής καθώς και για τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Στη συνέχεια στην όμορφη αυλή τους, ο γυμναστή του σχολείου μας κ. Καλλιμάνης πραγματοποίησε παιχνίδια με ποδήλατα και έδειξε στους μαθητές πώς και ο τελευταίος στη σειρά  μπορεί να είναι νικητής (παιχνίδι αργοπορίας). Κατά την επιστροφή μας σταματήσαμε στο χώρο του Forestis για να ξεκουραστούμε και να παίξουμε. Ήταν μια ενδιαφέρουσα και βιωματική δραστηριότητα που άρεσε στους μαθητές μας!!!

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς οι μαθητές μας ενεπλάκησαν σε περιβαλλοντικές δράσεις. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετείχαν στην οικιακή κομποστοποίηση  καθώς και στην ανακύκλωση ελαίων και μπαταριών στις οποίες συμμετέχει ενεργά το σχολείο μας δείχνοντας την ευαισθησία τους σε θέματα περιβαλλοντικά!

Ευχαριστούμε θερμά το αστυνομικό τμήμα και το κέντρο υγείας Παρανεστίου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας καθώς και τους υπεύθυνους του Φορέα διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης για τη φιλοξενία στο χώρο τους και την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση!!!

Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή -Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας-Πολυχώρος Batis

Την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 το σχολείο μας πραγματοποίησε την ημερήσια εκπαιδευτική του εκδρομή. Αρχικά επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας, όπου εντυπωσιαστήκαμε από τα εκθέματά του και στη συνέχεια διασκεδάσαμε και περάσαμε ευχάριστα στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου Batis! 

Αθλητικές δραστηριότητες

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας οι αθλητικές εκδηλώσεις. Ο  εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κ. Παντελής Καλλιμάνης, οργάνωσε παιχνίδια που είχαν ως στόχο να καλλιεργήσουν στους μικρούς μας μαθητές τη συνεργασία και να συμβάλλουν στη βελτίωση της επικοινωνίας και των σχέσεων μεταξύ των μαθητών. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και απόλαυσαν την κάθε στιγμή της διοργάνωσης. Η επιτυχία της εκδήλωσης αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των παιδιών τα οποία έλαμπαν από χαρά και ενθουσιασμό!!!

Γιορτή λήξης σχολικού έτους -Παρουσίαση προγράμματος "Έχω το δικαίωμα να είμαι διαφορετικός"

Ο καιρός έφθασε για να κλείσει η σχολική χρονιά .....με τον πιο όμορφο τρόπο....με την καλοκαιρινή γιορτή μας και πρωταγωνιστή τον αρχηγό της διαφορετικότητας, τον Τριγωνοψαρούλη. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και...ψαράκια όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι μετά από πολλές πρόβες, πολλή κούραση, πολύ ράψιμο και βάψιμο, κάνανε πρώτο αρχηγό τον Τριγωνοψαρούλη τον διαφορετικό!

Η γιορτή ήταν πολύ όμορφη και αξίζουν πολλά μπράβο στα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερο ευατό τους. Θερμά συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν σκληρά για να εξασφαλίσουν την επιτυχία. Τις θερμές μας ευχαριστίες και στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση που επιδότησε το πρόγραμμά μας και καταφέραμε με αυτό τον τρόπο να  πραγματοποιήσουμε δράσεις, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν εφικτές. Επίσης προχωρήσαμε στην αγορά πρόσθετου τεχνολογικού εξοπλισμού ο οποίος ήταν αναγκαίος για την επιτυχή υλοποίηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα που στάθηκες αρωγός σε αυτή την προσπάθειά μας. 

Καλό καλοκαίρι!!!

Copyright 2014 Δημοτικό Σχολείο Παρανεστίου. 

bottom of page